Sunday, July 4, 2010

Любомир Иванов

Любомир Иванов


Правилно приложение на чийтинг техниката

Posted: 04 Jul 2010 05:48 AM PDT

ПОНЯКОГА ИЗМАМНИЦИТЕ ПЕЧЕЛЯТ…

Знаете какво е отношението ми към правилното изпълнение на упражненията. Винаги изпълнявам всяко движение с педантична точност и прецизност. Така освен че се предпазвам от травми вече почти 15 години, получавам и по-добри резултати. Но сега ще стане въпрос за една тренировъча техника за напреднали, наречена чийтинг, чрез която преднамерено нарушавате приетата за правилна техника за по-добър ефект. Да изпълните упражнението погрешно, за да го направите по-ефективно? Не точно.

Идеята е да създадете на лек инерционен момент, само за да преодолеете така наречената мъртва точка от движението и да продължите серията дори след достигане на мускулен отказ. Да се тренира и след мускулния отказ се постига и с други интензивни техники като форсирани повторения, разтоварващи серии и удължени серии, но каква е разликата между тях и чийтинга ще разберете след малко.

За съжаление чийтинга масово се интерпретира изключително погрешно и е оправдание за ужасната техника на изпълнение, провокирана от прекалено голяма тежест, която служи за задоволяване на егото, но не и за стимулиране на реални фитнес резултати. Как да приложите правилно чийтинг техниката в тренировките си и да го разграничите от хамалските изпълнения?

На първо място трябва да стане ясно, че чийтингът не е за начинаещи, нито дори за среднонапреднали фитнес любители, защото той не е елементарно нарушаване правилната техника. За да го приложите първо трябва перфектно да сте овладяли стриктната техника на изпълнение. В противен случай рискувате да заучите упражнението погрешно и да го развиете като двигателен стереотип, от който много трудно ще се отучите – все едно да промените почерка си.

Чийтинг техниката може да се приеме по-скоро като модификация на правилното изпълнение. При него създавате лека инерция в движението, без това да има за цел да намали натоварването в работещия мускул, а напротив – да продължите серията и след мускулен отказ достигнат със стриктна техника. Той не нарушава закона за правилното изпълнение, а по-скоро намира вратичка в него.

За да приложите чийтинга правилно трябва да знаете кога, как и колко инерция да създадете и кога да спрете. Ще ви дам кокретен пример с упражнението бицепсово сгъване с щанга от стоеж. При него правилната техника изисква контролирано да сгънете ръцете в лактите до горе, без да променяте местоположението им и бавно да отпуснете, без да се сгъвате в кръста и без да използвате залюляване и инерция, за да повдигнете тежестта. Това е начинът на изпълнение, който трябва да следват начинаещи и среднонапреднали. Той ще бъде достатъчен, за да им даде ефект и да ги предпази от травми. Но какво тогава би ни провокирало да нарушим тази техника, какъв ефект можем да очакваме от това?

При повечето упражнения тежестта не натоварва еднакво мускулите през цялото повторение. Независимо че повдигате една и съща тежест, то има част от движението, при която трябва да вложите максимално усилие, за да преодолеете съпротивлението. Нарича се мъртва точка и при сгъването с щанга от стоеж се намира в диапазона 80-100 градуса флексия в лакътната става. Тогава векторът на силата (тежестта) действа перпендикулярно срещу рамото на лоста (предмишницата). При всяко едно упражнение има подобна мъртва точка и тя е лимитиращият фактор да не продължите със серията т.е. вие сте толкова силни в едно упражнение, колкото сте силни в неговата мъртва точка.

Но да се върнем на бицепсовото сгъване. След като мъртвата точка ви ограничава да продължите серията след 80-100 градуса, то в последната една трета от движението няма да получите адекватно натоварване и стимул за растеж. Решението е да получите помощ в мъртвата точка след достигане на мускулен отказ, за да се натоварите и в последната част от движението. Тази помощ може да бъде от тренировъчен партньор – форсирани повторения, но може да си я окажете и сами чрез лека инерция – чийтинг. Тази инерция се създава с лек мах от тялото и трябва да бъде точно толкова дозирана, че да ви помогне само да предодолеете мъртвата точка, а нагоре бицепсите да продължат да работят самостоятелно. Така едновременно работите и след мускулния отказ и създавате тренировъчен стимул за растеж в най-ненатоварената част от повторението. Негативната част от повторението следва да се изпълни бавно и под контрол.

Форсираните повторения и чийтинга са съпоставими като тренировъчно натоварване, като разликата е, че при последното нямате нужда от тренировъчен партньор. Но разликата с разтоварващите и удъжените серии е по-голяма. Въпреки че и при тях мускулите ви работят след отказа, вие отново сте лимитирани от мъртвата точка за това колко повторения ще направите.

Голям недостатък на чийтинга, освен че е доста трудно да прецените колко инерция да създадете и кога да спрете е, че е безопасно приложим при органичен брой упражнения – бицепсови сгъвания с щанга или дъмбели, странични разтваряния и гребане за рамена, упражнения на скрипци. Повдигането на щанга от лег с мост и/ или оттласкване от гърдите или клякане с пружиниране не е чийтинг, а сериозно нарушаване на техниката, което може да бъде изключително травматично. Никога не прилагайте чийтинг при клякане, лег-преси, мъртва тяга, гребане с щанга, повдигане от лег, флайс – за тези упражнения използвайте други тренировъчни техники. Ето основните правила за безопасен чийтинг:

- Не слагайте прекалено голяма тежест, която не можете да овладеете.

- Използвайте минималната възможна инерция.

- Не използвайте инерция през цялото повторения, а само за преодоляване на мъртвата точка.

- Подбирайте само подходящи упражнения.

- Не тласкайте щангата от тялото и не пружинирайте.

- Винаги отпускайте тежестта бавно и под контрол. Това е гаранция, че тя не е прекалено голяма.

Някои препоръчват чийтинга да се използва за цялата серия с идеята, че така ще стартирате с по-голяма тежест. Не ви съветвам да опитвате, освен ако не сте професионалисти, защото това ще подложи долната част на гърба ви на много голямо напрежение. И все пак най-безопасно е това да става при странични разтвяряния за рамене и сгъване с дъмбели за бицепс, където е нужна минимална помощ от тялото.

Чийтинга е наистина интензивна техника и използвана разумно може да ви изведе от тренировъчния застой. В повечето случаи са достатъчни 3-4 чийтинг повторения в последната серия след достигане на мускулен отказ. Отнасяйте се с него като към десерта – накрая и по малко.

.

Любомир Иванов, Here you can watch Любомир Иванов online. Recently it is the latest update serial play for the Любомир Иванов.Любомир Иванов is fully Eng Subbed, and avail in eng sub. Now it is availab le to watch online. you can watch Любомир Иванов by the given links below, click on Любомир Иванов Parts below to watch online. Любомир Иванов Vidoe is source of Mega Video, Youtube etc, so you can watch Любомир Иванов without any issue.

Любомир Иванов Part 1

Любомир Иванов Part 1

Любомир Иванов Part 1

Tags: Любомир Иванов, Любомир Иванов watch online, full Любомир Иванов video, Любомир Иванов download, Любомир Иванов torrent, free Любомир Иванов, Любомир Иванов megavideo, Любомир Иванов full, Любомир Иванов eng sub

0 comments: